Hvem vi er

Read this page in English 🇬🇧

Hvordan Wassard Elea blev startet

I 2000, efter nogle år i Belgien og Grækenland, og mange års arbejde i USA, rejste Professor Lars Aagaard-Mogensen (1944 – 2022) og Dr. Else Mogensen (1943 – 2012) rundt i forskellige dele af italien og blev betaget af den lille by Ascea i Nationalparken Cilento. Lars var professor i filosofi, specialist i aestetik, og Else var filolog, specialist i oldtidsgræsk. Således var den gamle græske koloni Elea (udgravninger ved Ascea), som var hjemsted for pre-Sockratiske filosoffer, det perfekte sted der forenede deres interesser i filosofi, sprog, kunst og kultur. De købte en lejlighed i Ascea og begyndte at forme Wassard Elea kunstner- og forsker-refugium (Wassard Elea Artist and Scholar Retreat).

I deres egne ord (oversat fra engelsk af René): “Ascea tilbyder os et helt suvrent inspirerende sted, og en fantastisk natur, kultur og livskvalitet. Vi mener det kan tilbyde det samme til andre som har lignende udsyn. Med ‘lignende udsyn’ mener vi at dem der har et livslangt engagement i kunst og videnskab. Vi mener at kunstnere, forfattere, komponister, og forskere i alle områder kan drage nytte af sådanne forhold ved at være væk fra deres daglige gænge, og have tid til at koncentrer sig om emner de arbejder på. Med andre ord: her er de forhold vi gerne ville have haft for år tilbage, og nu åbner vi dørene for andre.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Velia#/media/File:Velia_Excavation_and_Tower.jpg
Udgravningerne af Elea, hjemsted til pre-Sokratiske filosoffer (Wikimedia Commons, click for attribution)

I løbet af de sidste femten år har der været et par hundred forskellige refugiegæster hos Wassard Elea. Alle gæsterne er engagerede i forskellige kunstarter eller forskningsområder. Nogle gæster har været højprofil etablerede kunstnere eller forskere, og andre har været PhD kandidater der var igang med at skrive deres afhandling. En del har besøgt Wassard Elea flere gange og følte et naturligt venskab med Lars og Else. Lars og Else var meget aktive i at promovere kunst i lokalområdet, gåde for lokale kunstnere og internationale gæster, specielt gennem foreningen Elea Arte Club som de startede i 2007. Det er blevet til mange udstillinger, teater forstillinger og musikkoncerter gennem årene. Du kan læse mere om tidligere activiteter på den gamle blog som er arkiveret her: https://wassardelea.blogspot.com/

Lars og Else slapper lidt af i solskinnet

Både Lars og Else ligger nu i kirkegården ved Ascea. Deres søn René, som er komponist, musiker og forsker, og deres svigerdatter Leila, forfatterinde, arbejder på at viderfører Wassard Elea samt foreningen Elea Arte Club.

Mindeord om Professor Lars Aagard-Mogensen

Lars skrev om Else at “hun har passet hus og hjem, oversat fem bøger, skrevet doktorafhandling, forfattet fem bøger, i perioder undervist i græsk, i latin, i græsk kultur, holdt talrige foredrag, og skrevet langt over 250 publikationer, nogle på flere sprog, Else har redigeret nyhedsbrev, assisteret andre forskere, medvirket i projekter, og derforuden virket som professionel oversætter med suveræn kompetence og punktlighed på fuld tid i mange år…

Mindeord om Dr. Else Mogensen (på italiensk).

Wassard Elea i dag

Fra 2022 har René Mogensen (søn af Lars og Else) og hans kone Leila Rasheed overtaget ansvaret for at køre Wassard Elea videre. Vores mål er at udvikle og forny lejlighederne og mulighederne ved Wassard Elea, således at kunstnere og forskere kan fortsætte med at få glæde og nytte af refugiemulighederne. Lidt om os:

Leila Rasheed er en engelsk forfatter med mange børnebøger udgivet på forskellige forlag og oversat til mange sprog. Hun har også undervist ved forfatterskoler i en del år, f.eks. ved University of Warwick. I 2015 startede hun Megaphone Writer Development Scheme som er støttet af Arts Council England og har til formål at give mentor-forløb til vordende forfattere fra etniske minoriteter i england. Hendes alumni fra de sidste flere år har opnået agent-aftaler, bog-udgivelser, og har vundet anderkendelse ved nogle af de vigtigste priser for børnelitteratur i Storbritanien.
Websider:
www.leilarasheed.com
www.megaphonewrite.com
Twitter:
@leilar
Instagram (mest billeder af Ascea og nationalparken Cilento):
https://www.instagram.com/wassard_elea_retreats/

René Mogensen er komponist, musiker, og forsker, or har undervist siden 2012 hos Royal Birmingham Conservatoire, UK. Han underviser også på Master of Sonic Arts ved Tor Vergata Universitet i Rom. René har tourneret som saxofonist og computer-musiker rundt omkring i USA og Europa. Som komponist har han skrevet en bred vifte af værker, både til kammerensembler, jazz orkestre, og blandet musik med interaktive computersystemer. René’s PhD afhandling udviklede en ny tilgang til at analysere koncertmusik der integrere computerlyd med akustiske instrumenter. I en del år har has forskning fokuseret på teori og anvendelse af “computational creativity”-systemer i musikimprovisation, samt menneske-maskine “improvised music and human-machine “co-creativity” i musik. René’s musik findes på de fleste musikstreaming platforme f.eks. spotify. Hans forskning er udgivet i forskellige tidskrifter og bøger, der er en del artikler på ResearchGate og Academia.

Vi er igang med at forbedre lejlighederne, og denne webside er under udvikling. Send besked og spørgsmål til os gennem vores kontaktside.

René og Leila – vi er dog blevet noget ældre siden dette billed blev taget!
%d bloggers like this: